De derde editie van het GCB staat alweer online!
Deze editie trapt af met een interview met Arjan van Bekkum. Hij is werkzaam bij Tijdhof Daverschot De Jong Posthumus notarissen en zal ons alles vertellen over het huidige notariaat en wat we in de toekomst kunnen verwachten. 'De student vertelt' is deze editie geschreven door Rein Sloof. Hij is werkzaam bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en vertelt ons meer over zijn werkzaamheden daar. Het inhoudelijke artikel van deze editie is geschreven door Geeske Tuinstra, zij vertelt ons meer over de erfrechtelijke duiding van het finaal verrekenbeding tussen echtgenoten. Voor het tweede interview nemen we u mee naar de Rechtbank Noord-Nederland, waar Caroline van den Dool werkzaam is. Zij zal ons meer vertellen over zaken met betrekking tot het erfrecht. Het column is dit keer geschreven door Cornelis Boersma. Hij deelt met ons zijn zienswijze over de erfbelasting.
Klik hier om het GCB te lezen!
Afgelopen 3 maart was het weer zover: het jaarlijkse congres van de Civielrechtelijke vereniging Gerhardus Diephuis vond plaats. Met dit jaar als thema ‘Het publieke van het privaatrecht: Commerciële vrijheden in het gedrang door het algemeen belang?’.
De congrescommissie kan terugkijken op een geslaagd congres dat in goede banen werd geleid door dagvoorzitter Kars de Graaf. Tijdens deze leerzame dag hebben sprekers Charlotte Pavillon, Elmer van der Kamp en Lodewijk Smeehuijzen ons meegenomen in de wereld van het publieke van het privaatrecht. In de middag zijn de studenten zelf aan de slag gegaan tijdens de workshops verzorgd door AKD, Kienhuishoving en PlasBossinade.
Benieuwd naar hoe deze dag er uitzag? Klik hier voor de foto's.
Vanuit het zonnige Nederland blikken wij terug op een geslaagde ISP-week. Op 13 februari reisden wij met 20 studenten af naar het prachtige Athene. De week stond in het teken van een groot aantal hoogtepunten. Bij aankomst begon meteen de klim naar de rooftop bar van het hostel. Vanaf daar hadden wij een prachtig uitzicht op de Akropolis. Het genieten was niet van onbeperkte duur: al snel verzamelden we in de lobby voor een wandeltocht naar een gezellige wijk om te genieten van de Griekse keuken.
In de week daarna hebben wij genoten van wat Athene te bieden heeft. Zo is er een bezoek gebacht aan het eiland Aegina, waar een aantal studenten Jeeps hadden gehuurd om het eiland te verkennen en waar anderen een poging waagden om een vis aan de haak te slaan. Ook is een bezoek gebracht aan de Akropolis, van waar wij eerst het museum hebben bekeken en daarna de klim naar de top hebben gemaakt. Na te hebben genoten van het uitzicht, is door de ISP-commissie een leuke pubquiz georganiseerd. Ook is het Panatheens stadion bezocht: hét stadion waar de eerste moderne Olympische Spelen zich afspeelden. Ook hebben wij een Athene, zoals het de gemiddelde Nederlandse student betaamt, verkend per fiets! Door een gids zijn we rondgeleid en hebben we meer geleerd over de (meer recente) geschiedenis van Athene. Het strand was het eindpunt: daar hebben een aantal studenten een duik in het water durven nemen.
Uiteraard hebben wij meer geleerd over het rechtssysteem van Griekenland. Zo hebben wij een bezoek gebracht aan de rechtenfaculteit van Athene, waar wij met de docenten hebben gesproken over het Griekse én Nederlandse rechtssysteem. Ook is een bezoek gerbacht aan de Court of First Instance, waar wij een rondleiding kregen van een rechter, waarna wij vragen mochten stellen over het Griekse recht, het verloop van rechtszaken in Griekenland en de indeling van de rechtbank. Tot slot hebben wij een digitaal bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassade.
We hebben genoten van een leuke, leerzame maar ook vooral gezellige week in het zonnige Athene. Klik hier om meer foto's te zien van deze reis! Een meer gedetailleerd reisverslag is te vinden in de tweede editie van het GCB.
De tweede editie van het Groninger Civilistenblad is weer gepubliceerd! Deze editie staat geheel in het thema van het consumetenschadevergoedingsrecht.
Deze editie begint met een artikel van Maarten Kalkwiek waarin u zich kunt verdiepen in wat consumentenschadevergoedingsrecht inhoudt. Daarna vertelt Milou Tromp ons over haar ervaringen tijdens haar stage op Aruba. Vervolgens maken we kennis met Sybright van Atten. Zij is coördinator van het Klachtenloket voor kinderopvang en zij beschrijft hoe haar week eruit ziet. U vindt in deze editie ook een interview met mevrouw van Atten, waarin zij onder andere vertelt op welke manier ze terecht is gekomen bij het Klachtenloket. Daarna leest u de ‘prikkelende’ column van Mathieu Paapst, waarin hij vertelt op welke manier het consumentenschadevergoedingsrecht in een ogenschijnlijk eenvoudige situatie toch plots relevant kan blijken. Ten slotte vindt u in deze editie een interview met Olha Cherednychenko waarin zij praat over haar werkzaakheden als hoogleraar Europees privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Klik hier om het GCB te lezen!
De tweede editie van de GCBlog staat online! Deze editie schrijft niemand minder dan Nando Dons over zijn werkzaamheden als recruiter bij BarentsKrans!
Nando Dons is sinds 2018 werkzaam als recruiter bij BarentsKrans. Na zijn rechtenstudie aan de Universiteit Utrecht is hij aan de slag gegaan met recruitment in de advocatuur. Zo heeft hij onder meer ervaring opgedaan binnen de recruitmentafdeling van Simmons & Simmons en De Brauw Blackstone Westbroek. Vanwege de aanhoudende groei is hij sinds enkele jaren verantwoordelijk voor de uitbouw en professionalisering van recruitment bij BarentsKrans.
In deze blog vertelt Nando over zijn werk als recruiter bij één van de snelst groeiende advocaten- en notarissenkantoren in Nederland en geeft hij tips over hoe jij als advocaat in spe jouw sollicitatieprocedure met succes doorloopt.
Wil je meer lezen over Nando's werk als recruiter? Klik dan hier om de blog te lezen!
De nieuwe editie van het Groninger Civilistenblad is weer gepubliceerd! Deze editie staat geheel in het thema van het burenrecht.
In deze editie vind je een column van Wilbert Kolkman over de beroemdste zaak in het burenrecht: een die voor alle rechtenstudenten herkenbaar zal zijn. Vervolgens lees je een interessant artikel van Leon Verstappen over hinder, misbruik van bevoegdheid en het bestuursrecht. Ook dit jaar is de rubriek 'De week van' in het GCB te lezen. Jarieke Timmerman, advocaat-stagiaire bij BarentsKrans, neemt ons een week mee in haar werkzaamheden. 'De student vertelt' is deze editie geschreven door Sem Nijdam. Hij is werkzaam bij Slachtofferhulp Nederland en vertelt daar in deze editie over! De GCB-commissie heeft voor deze editie Erik Koster geïnterviewd. Hij staat ook wel bekend als de Overijsselse overlegrechter. Hij vertelt onder andere over zijn studentenleven, loopbaan en hij neemt ons mee voor een inkijkje in zijn werkzaamheden als overlegrechter. Het laatste artikel is geschreven door Mathilda Groeneveld. Zij is werkzaam in de corporatiesector en vertelt vanuit dat perspectief meer over hinder en het burenrecht.
Klik hier om het GCB te lezen!
Inschrijvingen Masterclass Aansprakelijkheidsrecht
Februari t/m mei 2022 | 6 ECTS 'Recht in Praktijk'
Het inschrijven voor de Masterclass Aansprakelijkheidsrecht zal komend jaar via progresswww.nl/rug/ geschieden. Masterstudenten kunnen zich voor de Masterclass Aansprakelijkheidsrecht inschrijven vanaf maandag 17 januari 2022.
Er zal een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn, dus vol = vol! Wil je meer weten over de Masterclass? Klik dan op deze link.
De eerste GCBlog van het jaar is geschreven door Matthieu Verhoeven. Matthieu Verhoeven was werkzaam als advocaat van 1983 tot en met 1993 in de civielrechtelijke praktijk. Van 1994 tot en met 1998 was hij werkzaam als rechter bij de rechtbank Almelo en tot 2003 was hij vicepresident bij deze rechtbank. Vervolgens heeft Matthieu Verhoeven van 2003 tot 2009 gewerkt als sectorvoorzitter sector civiel. Tegenwoordig werkt hij als coördinerend vicepresident bij de rechtbank Overijssel en bovendien doceert en examineert hij in de Leergang Wsnp. Als kort geding rechter heeft Matthieu Verhoeven de nodige burengeschillen behandeld. In deze blog zal hij ingaan op buren en het recht. Dit betreft een klein voorproefje van het thema van de eerste editie van het Groninger Civilistenblad, namelijk Hinder- en Burenrecht.
Benieuwd naar zijn ervaringen als kortgedingrechter? Klik dan hier om de blog te lezen!
Zaterdag 20 november 2021 vond de jaarlijkse Groninger Pleitwedstrijd (GPW) plaats. Deze achttiende editie van de GPW vond plaats in Het Kasteel. Veertien teams, afkomstig uit Groningen en de overige universiteitssteden, streden om de titel van beste pleiter. De jury, bestaande uit raadsheren, rechters en advocaten, beoordeelden de pleiters en kozen de finalisten uit. In de finale namen het team van pleitdispuut Tobias Asser het op tegen een team uit Groningen.
Het team van pleitdispuut Tobias Asser ging er na een spannende finale waarin vurig is gepleit met de winst vandoor. Het team werd bekroond met de pleitbokaal en kreeg twee stages aangeboden door act Fort Advocaten. Daarnaast ontvingen alle finalisten een boekenbon van het Genootschap Pro Excolendo Iure Patrio. De aanwezige deelnemers konden napraten over de wedstrijd bij een borrel. Wij kijken terug op een zeer geslaagde editie van de GPW en willen alle deelnemers, juryleden en sponsoren bedanken voor het mede mogelijk maken van deze dag!
De derde editie van het Groninger Civilistenblad staat alweer online! Deze editie begint met een artikel van oud-bestuurder van Diephuis Bas Altena, advocaat bij DeHaan. Zijn artikel gaat over de huurrechtelijke aspecten van de eigendom van zonnepanelen. Vervolgens is Bo Graveth in 'De student vertelt' aan het woord over haar werkzaamheden bij het Kamerbewoners Adviesburo (KAB). Vervolgens maakt de lezer kennis met de naamgever van onze vereniging door een profiel van Gerhardus Diephuis. Gerhardus Diephuis was president van het Genootschap Pro Excolendo Iure Patrio. Het interview van deze editie richt zich op dit genootschap. De redactie mocht Marianne Faber en Pepijn van Eijk vragen stellen over hun taken als president, de vertogen die het Genootschap organiseert en de rijke geschiedenis van het Genootschap. Uiteraard mag in deze editie de column van Patrick Koerts niet ontbreken. In deze editie schrijft hij over de laatste zinsnede van artikel 14 van de Advocatenwet: "des goedvindende met gedekten hoofde". Het tweede inhoudelijke artikel is geschreven door Marlou Timmerman van Barentskrans. Zij blikt in haar artikel terug op de rechtspraak die het afgelopen jaar is gewezen over huurrecht en corona. In 'De week van' volgen wij Emma de Groot tijdens een week in haar leven als trainee tot overheidsjurist aan de Academie voor wetgevings- en overheidsjuristen.
Klik hier om het GCB te lezen!
Voor deze derde en laatste blog van de Groninger Civilistenbladcommissie 2020-2021 hebben wij Rieme-Jan Tjittes gevraagd om met ons terug te blikken op hoe de vereniging er ruim dertig jaar geleden voor stond. Tjittes behoort namelijk tot de oprichters van Diephuis. Inmiddels is Tjittes al jarenlang werkzaam als litigation & arbitration advocaat en partner bij BarentsKrans (onze hoofdsponsor) en wordt hij beschouwd als een van de meest toonaangevende autoriteiten op het gebied van het (internationale) commerciële contractenrecht in Nederland. Wij zijn er dan ook trots op dat hij een grondlegger van onze mooie vereniging is.
Benieuwd naar hoe hij de eerste tijd bij Diephuis ervaren heeft? Klik dan hier om het blog te lezen!