GCBlog 1

GCBlog 1: Sportrecht, het Diarra-arrest

10 december 2024 / Natalie Usmany/ Student Rijksuniversiteit Groningen

“Voetbal is simpel.” Dat was een deel van een van de meest legendarische uitspraken van Johan Cruijff ooit. Helaas behoort die gedachtegoed echt tot de verleden tijd. Voetbal is niet langer dat simpele elf-tegen-elf-spelletje dat na negentig minuten ploeteren ophoudt.  Nee, meer dan ooit is voetbal een spelletje dat ook buíten de lijnen gespeeld wordt. Niet langer voeren louter de drie punten de boventoon. Commercie is even belangrijk. Afgelopen kalenderjaar bleek eens te meer dat niet een versgemaaide grasmat, maar een rechtszaal het speelveld betrof.  In een uitspraak rond de zaak van de Franse voormalig profvoetballer Lassana Diarra zei het Europese Hof van Justitie op 4 oktober namelijk dat een aantal transferregels van de FIFA in strijd zijn met EU-wetgeving.  Net als in het Bosman-arrest, waarin het Europese Hof vaststelde dat spelers na afloop van hun contract transfervrij van club kunnen wisselen, staat de arbeidsrechtelijke positie van de voetballers centraal in deze zaak. Echter, het gaat in de zaak Diarra om de positie van de spelers gedurende hun contract. 

Het geschil 

Diarra tekende in 2013 een contract bij de Russische club Lokomotiv Moskou. Door een conflict tussen de twee partijen besloot de Fransman uit onvrede niet meer op te komen dagen, waarna de club het dienstverband ontbond wegens contractbreuk. Bij de geschillencommissie van de FIFA eiste de club schadevergoeding. De commissie ging hierin mee en veroordeelde Diarra tot betaling van 10,5 miljoen euro aan Lokomotiv Moskou. Daarnaast kreeg de speler te maken met andere regels van de FIFA die verhinderden dat hij bij een andere club kon tekenen. Zo was het Belgische Sporting Charleroi geïnteresseerd, maar zag de club uiteindelijk toch af van de transfer vanwege het risico op sancties en aansprakelijkheid voor de miljoenenboete van Diarra.  Na het voorval stapte Diarra eind 2015 naar de Belgische rechter en negen jaar later belandde de zaak bij het Hof van Justitie. 

De uitspraak 

Het hof stelt dat de regels van de FIFA omtrent contractbreuk onevenredig belemmerd zijn. Dit zorgt ervoor dat het vrij verkeer van werknemers (art. 45 VWEU) en de mededingingsregels van de EU (art. 101 VWEU) worden ondermijnd.  Naar aanleiding van deze uitspraak zal de wereldvoetbalbond FIFA zijn regels moeten aanpassen. Volgens de internationale spelersvakbond FIFPro zal dit in het betaald voetbal grote gevolgen kunnen hebben voor het wereldwijde transfersysteem. In de voetbalwereld wordt de zaak Diarra zelfs bestempeld als het Bosman-arrest 2.0.  Wereldwijd transfersysteem op de schop? Nog meer geldelijke belangen? De wijlen Johan Cruijff klampt vast aan de romantische notie van het simpele spelletje. Om de grootste Nederlandse voetballer aller tijden dan nog één keer aan te halen: “Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken.”