GCBlog 2

Interview met Jan Wertheim over de Research Master

Jan Wertheim is student aan de RUG en volgt de Research Master. Over niet al te lange tijd is voor veel bachelorstudenten tijd om een master kiezen. De Research Master is één van de mogelijkheden. Veel studenten weten echter niet van het bestaan af van deze master, of weten eigenlijk niet precies wat het inhoudt. Jan vertelt in een interview wat de Research Master precies inhoudt en hoe hij de master tot nu toe ervaart. 


Kun je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Jan, ik ben 22 en zit nu in het tweede jaar van de Research Master. Ik kom uit Zwolle en ik woon in Groningen.


Wat maakt de Research Master anders dan andere masters?
Ik vind het fijn dat je als student zelf veel invulling kan geven aan de vakken die je volgt. Ongeveer de helft van de vakken zijn verplichte onderzoeksvakken, de andere helft moet je zelf invullen met vakken naar keuze. Dat kunnen alle vakken zijn van de reguliere master, dus je kan in principe ook vakken van bestuursrecht, strafrecht en privaatrecht combineren. Zelf doe ik alleen de privaatrechtelijke.


Waarom heeft dat toegevoegde waarde voor jou boven een reguliere master civiel recht?
Ik wil graag promoveren en volgens mij is dit een ideale stap richting een promotietraject. Verder vind ik onderzoek doen leuk, dus dan is de Research Master wel een logische keuze.


Is de Research Master vooral bedoeld voor mensen die willen promoveren of kun je er ook andere kanten mee op?
Je kan er ook andere kanten mee op. Als je gewoon de privaatrechtelijke vakken volgt, dan doe je eigenlijk hetzelfde als de normale masterstudenten privaatrecht maar dan met een extra uitdaging.


Doen de meeste mensen die promoveren ook de Research Master?
Veel mensen die ik ken die na hun master in Groningen zijn doorgestroomd naar een promotietraject zijn wel grotendeels oude Research Masterstudenten.


Hebben Research Master studenten ook voorrang bij promotieplekken?
Officieel niet, maar je hebt natuurlijk als je deze master hebt gevolgd wel aantoonbaar meer onderzoek gedaan dan de gemiddelde masterstudent. Als je de reguliere master hebt gedaan heb je eigenlijk alleen je scriptie en eventueel een seminaar. Terwijl ik wel acht stukken uit vakken zou kunnen overleggen waarbij ik iets geschreven hebt. Je hebt als student hierdoor meer bewijs dat je al onderzoek hebt gedaan. Van mensen die in Groningen de Research Master doen weet men ook dat die goed zijn opgeleid in het doen van onderzoek, wat ook wel waardevol is voor buiten een promotietraject om.


Wanneer kwam jij erachter dat je onderzoek leuk vond om te doen?
Ik heb in mijn tweede jaar een onderzoeksstage gedaan bij de vakgroep Privaatrecht over goederenrecht en toen ben ik blijven hangen. Ik zit nu al drie jaar bij de sectie Goederenrecht.


Hoe ben je tot de keuze gekomen om daar een onderzoeksstage te gaan lopen?
Ik zag een vacature met als titel ‘enthousiaste studenten gezocht’. Ik deed toen der tijd helemaal niets naast mijn studie dus ik dacht, misschien is dit iets leuks voor ernaast. Tijdens mijn stage kwam ik er ook achter dat onderzoek best leuk is: ik heb memo’s geschreven en vond dat eigenlijk een hele andere wereld ten opzichte van de reguliere studievakken die vaak bestaan uit het ‘stampen’ van studiestof.


Wat is het leukste onderzoek dat je ooit hebt verricht?
Ik heb afgelopen zomer onderzoek gedaan naar bezit van een vordering en allerlei verjaringsperikelen daaromtrent, en dat was goederenrechtelijk zeer interessant. Dat leverde echt een essay van tien pagina’s op en ik merkte dat ik het onderwerp enorm boeiend vond.


Wil je daar ook mee verder?
Nee, ik vond dat onderwerp leuk maar wel voor maar één essay. Het was wel hardcore goederenrecht, dat vind ik wel het leukste. Maar mijn scriptie wordt nog leuker.


Want dat is ook hardcore goederenrecht? Waar gaat je scriptie over?
De inningsbevoegdheid van de pandhouder versus de inningsbevoegdheid van de beslaglegger. Echt voor de liefhebber.


Heb je binnen de Research Master ook connecties opgedaan die je anders niet had gelegd?
Nou ja, alle studenten zijn natuurlijk goede studenten die waarschijnlijk ook in het onderzoek zullen blijven, dus dat is al een nuttig netwerk. Verder ken ik veel mensen bij de vakgroep Privaatrecht zoals ik al zei en ik zit ook bij de vakgroep Rechtsgeschiedenis waarbij ik werkgroepen heb gegeven.


Denk je ook dat je gewilder bent bij de vakgroep of andere potentiële werkgevers omdat je de Research Master hebt gedaan?
Ik denk het wel, maar soms merk ik dat niet iedereen weet wat het is. Op de universiteiten weten mensen wel wat het is, maar ik denk dat ze het niet bij ieder advocatenkantoor kennen. Bij mijn stage bij een advocatenkantoor had toevallig een van de medewerkers ook de Research Master gedaan dus daar wisten ze wel wat het is.


Wat vond je van de selectieprocedure voor de Research Master?
Ik vond de selectieprocedure toentertijd wel intens, want het was best veel. Je moest je cijferlijsten en je cv aanleveren. Bovendien moest je ook een opdracht maken. Voor die opdracht had je ongeveer een week de tijd, dus het was even een drukke week. Achteraf denk ik dat dat wel goed is, want hierdoor gaan alleen mensen die echt interesse hebben ervoor solliciteren. Het was trouwens geen grote opdracht, maar het was niet van tevoren bekend wat voor opdracht het zou worden: je kreeg de opdracht gewoon in je mail en dan had je een week de tijd ervoor.


Wat was de omvang van die opdracht?
Volgens mij moest je 1000 à 2000 woorden schrijven. Onze opdracht ging over sancties tegen Rusland en of Zuidas-kantoren de banden met Rusland moeten verbreken. Op zich best interessant en heel actueel destijds. Een dergelijk actueel onderwerp is ook wel goed, want hierdoor had je iets wat voor iedere student nieuw was. Je hebt natuurlijk civilisten, strafrechtjuristen, et cetera, dus het is ook wel logisch dat ze een algemeen onderwerp kiezen waar iedereen zich in kan vinden.


Wat voor soort mensen moeten de Research Master kiezen?
Mensen die onderzoek doen leuk vinden. Ik noem de Research Master-studenten altijd nerds, inclusief mijzelf, haha. Ik geloof dat daar waarschijnlijk wel een kern van waarheid in zit, want je bent wel de hele dag druk bezig met het recht. Ik zit zelf vaak de hele dag in de studiezaal en daar zie ik altijd veel bekende gezichten. De meeste Research Master-studenten hebben ook nog extra stages bij de vakgroepen, dus daar ben je dan ook bezig mee. Je moet wel gemotiveerd zijn en het echt leuk vinden. 


Kun je kort vertellen waarom mensen de Research Master zouden moeten kiezen?
​​​​​​​Als je van onderzoek doen houdt en een extra uitdaging wilt, dan raad ik het je enorm aan om de Research Master te doen.